My diving journey to CCR Liberty

04/30/2019

My first diving experience came during a holiday when I succumbed to the lure of an animator who enticed me to try out the diving apparatus in the pool. The nice thing was that I took the PADI OWD course in Egypt and instead of pool dives, the "controlled" conditions were in a beautiful sandy lagoon surrounded by coral. So logically, the AOWD course followed a year later in a similar location.

For the next few years I did some occasional diving in summer resorts and warm seas. A shift came when I headed to the Austrian Lakes with a group of divers called Kapr Divers. Here I saw something I had only read about up until then. The divers had dry suits, lots of gear and were diving unimaginably deep. When the instructor of Kapr Diver - Petr Slezak asked me if I wanted to learn more about technical diving, there was no waiting!

Photo: René Valvoda, recreational diving at Easter Island

However, the very beginning of technical diving was not easy for me. I was motivated by the feeling that technical diving with its principles and doubling of equipment is in principle safer and that it is actually rather a coincidence that I even survived the years of recreational diving 😊.

Photo: Kapr Divers, exploration of the Judit Bridge foundations using open-circuit (OC)

My status as a technical diver opened the way to interesting places around the world and at home. I was never particularly good at history, but adding information and historical context about sunken ships or flooded buildings made the dives themselves a more comprehensive experience.

Another logical consideration to get to more wrecks and interesting places was the inclusion of Helium-added mixtures.

The combination of the cost of deep diving with Trimix, and the limited dive time due to the amount of mixtures in the bottles led to logical considerations on how to solve these handicaps. Moreover, despite my best efforts, my surface equivalent consumption (SAC) was above that of my dive partners and I was always the one turning the dive and thus planning it. In 2015, a "meeting" was held at Kapr Divers which resulted in the consideration of purchasing rebreathers, i.e. closed circuit breathing apparatus. This would solve the cost of diving with Trimix and partly limit the number of dives with a lot of mixtures. Another advantage considered was the quiet operation underwater and therefore the possibility of better fish observation. The positive impact of the still ideal mix in the rebreathers on overall post-dive fatigue and decompression progress was also an assumed plus.

Photo: Kapr Divers, team dive with open-circuit to 100m at Attersee

In the end, the three of us decided: this was the way to go! One of the reasons was that we just wanted to move up to the next level. The very desire and logical arguments described above were supplemented by the calculation of the return on the considerable sum invested in the rebreather. The result was shocking, and the payback came after only a few dozen dives with the Trimix, which for us represented a period of about one year with our style of diving.

It was kind of just a formality to confirm the choice of which particular device to use . Our consideration led us to the CCR Liberty. Moreover, this instrument could newly boast CE certification, which made it unique at the time. However, the Liberty's uniqueness is much broader than that, and quite crucial in terms of safety and practicality of diving. The device is very well ergonomically designed and all key components are duplicated.

Photo: Kapr Divers, diving at Orlík Dam with CCR Liberty

Buying a CCR Liberty and taking the CCR Liberty diver course completely changed my diving options. I started using the Trimix for dives that I had previously done with air. The cost of the dive was completely negligible but the dimension of the dive with the TMX changed significantly compared to air. Gradually I had the opportunity to visit many other great wrecks and dive sites. Flooded caves were suddenly divable much further from the entrance. But there were also some negative observations. While I didn't have to constantly refill my breathing cylinders during the dive, I again had to keep a number of cylinders in reserve for use as backups to the primary CCR Liberty unit. But this fact was amply redeemed by the wonderful dives that would have been almost impossible using OC technology. Worthy of mention is the breathtaking neck of the German submarine U 455 at 120 meters off Genoa, Italy, the wreck of the tanker Haven there, or the repeated nearly four-hour dives in the iconic French Ressel Cave. I was also able to spend much more time at the now famous B-17 wreck.

Photo: Marian Chachalák, dive with back-mounted CCR Liberty on the B-17 bomber wreck – Vis, Croatia

Over time, I have added the option of diving with the CCR Liberty in the "back mount" configuration by purchasing a conversion kit. This allowed me to reduce the weight of the transported gear and increase the agility during dives. This option has been especially useful for dives in narrow caves and wreck penetrations. Despite my initial opinion that this is not a configuration suitable for Trimix diving due to the backup and drysuit inflation solution, I am now enthusiastic about Trimix dives with the need for a two-bottle backup. Especially when diving at Truk Lagoon I appreciated this. The overall weight of the unit for airplane transport allowed the use of a single piece of luggage, and the two backup cylinders provided ample space for dives to depths of around 60 meters. Most air dives were also enjoyable and I appreciated the use of the CCR in this area.

Photo: Marian Chachalák, dive with side-mounted CCR Liberty in the flooded Kobanya mine, Budapest

The last CCR course I took, on the other hand, took me a very big step forward. Under the vision of interesting expeditions, I decided to replace a number of backup bottles with a second "backup" CCR Liberty device. The concept is relatively simple, but it has taken me that much further. The primary CCR Liberty dive unit is backed up by a second CCR Liberty unit in a Side Mount configuration. A single bottle of OC backup is already sufficient for this setup in case of a complicated transition between instruments. Overall, this setup of two CCR Liberty and one bottle is sufficient for any depth while maintaining CO2 absorber time in an appropriate planning strategy. The great advantage of this configuration is that Divesoft, as the only manufacturer, has software that provides the decompression profile calculation on both units identically and without the need for an additional computer allows a safe transition from one unit to the other at any stage of the dive. With this equipment, I have participated in several diving expeditions to identify previously undived wrecks. Apart from discoveries in the Atlantic Ocean around the Faroe Islands or Orkney. I had the opportunity to be a member of the expedition that successfully identified the WWI German minelaying submarine UC - 55 in the area of the Scottish Shetland Islands. I consider this dive to a depth of 105 metres in the harsh conditions of the North Sea to be iconic and unforgettable.

Photo: Tomáš Zloch, dive with back-mounted and bailout side-mounted CCR Liberty, wreck of Olsana, Faroe Islands

In my diving practice I have encountered many divers using different CCR instruments or different configurations of CCR Liberty. I have participated in many emotional debates on the topic of which instrument or configuration is best. Certainly the key takeaway is that something a little different suits everyone, and as long as you are used to your apparatus and configuration, diving responsibly and safely, you are not wrong. For me, Divesoft is the clear choice. Beyond the instrument concept and the constant evolution, I have to appreciate the support I get to enjoy. At the same time, I have also been involved in several small improvements based on my own experience and this is another important factor for me if the manufacturer is inspired by the users.

I wish everyone a wonderful and safe diving in any mode, conditions and equipment

About the Author:

Martin Mako Janeček
facebook.com/mako.janecek

Moje potápěčská cesta k CCR Liberty

Moje první potápěčské zkušenosti přišli během dovolené, kdy jsem podlehl vábení animátora, který lákal na vyzkoušení potápěčského přístroje v bazénu. Příjemné bylo, že jsem PADI OWD kurz absolvoval v Egyptě a místo bazénových ponorů se “kontrolované” podmínky nacházely v krásné písečné laguně obklopené korály. A tedy logicky o rok později následoval AOWD kurz na podobném místě.

Dalších několik let jsem se občasně věnoval potápění v letních letoviscích a teplých mořích. Posun nastal, když jsem zamířil k Rakouským jezerům se skupinou potápěčů Kapr Divers. Zde jsem viděl něco, o čem jsem do té doby jen četl. Potápěči měli suché obleky, velké množství výstroje a potápěli se nepředstavitelně hluboko. Když se mě instruktor Kapr Diver - Petr Slezák zeptal, zdali se nechci o technickém potápění dozvědět něco víc, nebylo na co čekat!

Úplné začátky technického potápění nebyly však pro mě jednoduché. Motivací pro mě byl pocit, že technické potápění svými principy a zdvojením výstroje je v zásadě bezpečnější a že je vlastně spíš náhoda, že jsem roky rekreačního potápění vlastně přežil 😊.

Status technického potápěče mi otevřel cestu na zajímavá světová i domácí místa. Nikdy mě dějepis nijak zvlášť nešel, ale doplnění si informací a historických souvislostí o potopených lodích, či zatopených budovách mě samotné ponory doplnilo na komplexnější zážitek.

Další logickou úvahou, jak se dostat k dalším vrakům a zajímavým místům bylo zařazení směsí doplněných o Helium.

Spojení cenové nákladnosti hloubkového potápění s Trimixem a omezená doba ponorů daná množstvím směsí v lahvích vedla k logickým úvahám, jak tyto handicapy vyřešit. Navíc i přes veškerou snahu se moje ekvivalentní hladinová spotřeba (SAC) pohybovala nad spotřebou parťáků a byl jsem vždy tím, kdo ponor otáčel, a tím také i plánoval. V roce 2015 proběhla v Kapr Divers „porada“ jejímž výsledkem byla úvaha o pořízení rebreatrů, tedy přístrojů s uzavřeným dýchacím okruhem. To by mi vyřešilo cenovou nákladnost potápění s Trimixem a částečně i limitaci ponorů množstvím směsí. Další zvažovanou výhodou byl tichý provoz pod vodou a tedy možnost lépe pozorovat ryby. Předpokládaným kladem byl také pozitivní dopad stále ideální směsi v rebreatherů na celkovou únavu po ponoru a průběh dekomprese.

Nakonec jsme se tři rozhodli: touto cesto půjdeme! Jeden z důvodů bylo i to, že jsme prostě chtěli postoupit na další stupínek. Samotnou touhu a logické argumenty popsané výše jsme doplnili i o výpočet návratnosti nemalé částky do pořízení rebreathru. Výsledek byl až šokující a návratnost vycházela už po několika desítkách ponorů s Trimixem, což pro nás představovalo období okolo jednoho roku při našem stylu potápění.

Tak trochu jen formálním krokem bylo potvrzení výběru, jaký konkrétní přístroj zvolit. Naše úvaha nás vedla k CCR Liberty. Navíc tento přístroj se mohl nově pyšnit CE certifikací, což ho v té době činilo unikátní. Unikátnost Liberty je ale mnohem širší a z pohledu bezpečnosti a praktičnosti potápění zcela zásadní. Přístroj je velmi dobře ergonomicky navržen a všechny klíčové komponenty jsou zdvojeny.

Koupě CCR Liberty a absolvovaní kurzu CCR Liberty diver úplně změnilo moje potápěčské možnosti. Trimix jsem začal využívat i na ponory, které jsem dříve realizoval se vzduchem. Cena ponoru byla zcela zanedbatelná a rozměr ponoru s TMX se oproti vzduchu výrazně změnil. Postupně jsem měl možnost navštívit řadu dalších skvělých vraků a potápěčských míst. Zatopené jeskyně se najednou daly potápět mnohem dál od vstupu. Objevily se ale i negativní poznatky. Sice jsem nemusel neustále plnit lahve pro dýchání během ponoru, ale zase jsem musel mít v zásobě řadu lahví pro využití jako zálohy primární jednotky CCR Liberty. Ale tento fakt byl bohatě vykoupen nádhernými ponory, které by s využitím OC technologie nebyly téměř možné. Za zmínku stojí úchvatný vratk německé ponorky U 455 ve 120 metrech u italského Janova, vrak tankeru Haven tamtéž, či opakované téměř čtyřhodinové ponory v ikonické francouzské jeskyni Ressel. Také u již známého vraku letadla B-17 jsem mohl trávit mnohem delší dobu.

V průběhu času jsem doplnil možnost potápění s CCR Liberty v konfiguraci přístroje „na zádech“ o možnost varianty Side Mount a to dokoupením konversion kitu. Dovolilo mi to snížit váhu transportované výstroje a zvýšit obratnost při ponorech. Tato varianta se mi osvědčila především pro ponory v úzkých jeskyních a penetracích do vraků. Přes původní názor, že se nejedná o konfiguraci vhodnou pro Trimixové potápění z důvodu řešení zálohy a napouštění suchého obleku jsem nyní nadšený i pro Trimixové ponory s nutností zálohy do dvou lahví. Především při potápění na Truk Lagoon jsem toto ocenil. Celková váha přístroje pro dopravu letadlem dovolovala využití jediného zavazadla a dvě záložní lahve poskytovali dostatečný prostor pro ponory do hloubek okolo 60 metrů. Většina vzduchových ponorů byla také příjemná a využití CCR jsem v této oblasti velmi ocenil.

Poslední CCR kurz, který jsem absolvoval mě naopak posunul o hodně velký krok vpřed. Pod vidinou zajímavých expedic jsem se rozhodl nahradit množství záložních lahví druhým „záložním“ CCR Liberty přístrojem. Koncept je poměrně jednoduchý, ale o to dál mě posunul. Primárný potápěčský přístroj CCR Liberty je zálohován druhým přístrojem CCR Liberty v konfiguraci Side Mount. K této sestavě již dostačuje jediná lahev OC zálohy pro případ komplikovaného přechodu mezi přístroji. Celkově tato sestava dvou CCR Liberty a jedné lahve je dostatečná pro jakékoliv hloubky při dodržení času pohlcovače CO2 v odpovídající strategii plánování. Skvělou výhodou této konfigurace je, že Divesoft, jako jediný výrobce má software, který zajišťuje výpočet dekompresního profilu na obou jednotkách totožně a bez nutnosti dalšího počítače umožňuje bezpečný přechod z jedná jedné jednotky na druhou v jakoukoliv fázi ponoru. S tímto vybavením jsem se zúčastnil několika potápěčských expedic, které měli za cíl identifikovat do té doby nepotápěné vraky. Mimo objevy v Atlanstkém ocenu v okolí Faerských ostrovů, či Orknejí. Jsem měl možnost být členem expedice, která úspěšně identifikovala německou minonosnou ponorku UC – 55 z první světové války v oblasti skotských Shetlandských ostrovů. Tento ponor do hloubky 105 metrů v nelehkých podmínkách Severního moře považuji za ikonický a nezapomenutelný.

V mé potápěčské praxi jsem se setkal s řadou potápěčů využívajících různé CCR přístroje, či různé konfigurace CCR Liberty. Účastnil jsem se řady emotivních debat na téma, který přístroj, či konfigurace je nejlepší. Rozhodně klíčový poznatek je, že každému vyhovuje trochu něco jiného a pokud je zvyklý na svůj přístroj a konfiguraci, potápí odpovědně a bezpečně, není to špatně. Za mě je Divesoft jasná volba. Mimo koncept přístroje a neustálý vývoj, musím ocenit i podporu, kterou mám možnost využívat. Zároveň jsem se několikrát podílet i na drobných vylepšeních na základě vlastní zkušenostizkušenosti, a to je pro mě i další důležitý faktor, pokud se výrobce nechá inspirovat uživateli.

Všem přeji krásné a bezpečné potápěnípotápění, a to v jakémkoliv režimu, podmínkách a vybavení.

Divesoft.app

Plan your decompression, gasses, utilize checklists, check your logs + more.

All for Free.